Milujem cuketu :) Je veľmi ohybná, čo sa varenia týka, dajú sa z nej tvoriť rôzne chutné jedlá. Tieto cuketové muffiny k tomu voňajú po škorici :-) Celý recept nájdete na TU.
Čítaj viacAko základ pre prechod na AIP stravovanie vám musím zdieľať zoznam povolených a zakázaných potravín a nápojov v eliminačnej fáze autoimunitného protokolu. Tento zoznam pre vás pripravila moja koučka Lucie Podolová, s ktorou sme začali spolupracovať a pripravujeme pre vás naozaj kvalitné materiály a recepty. Lucku môžete nájsť aj na jej Blogu. OBILNINY (vrátane bezlepkových): pšenica, jačmeň, žito, ovos, špalda, kukurica, ryža, teff (milička), tritikále (žitovec), cirok, bér, slzovka PSEUDOOBILNINY: pohánka, quinoa, amarant, chia MLIEČNE VÝROBKY: všetky – mlieko, maslo, ghí, syry, tvaroh, smotana, jogurt, kefír, srvátkový protein atd. VAJCIA: všetky druhy ĽUĽKOVITÉ RASTLINY: paprika, chilli, baklažán, paradajky, zemiaky, goji, rúlik, pepino melón, egreše, mochyňa (physalis), šťavel kyslý, okra, tabak, mandragora KORENIE A BYLINKY: korenie (všetky druhy), chilli, mletá paprika, muškátový oriešok, badyán, koriander (semiačka), fenykel (semiačka), ashwagandha, aníz, nové korenie, rasca, rímska rasca, kardamom, kôprové semienka STRUKOVINY: fazuľa, šošovica, hrach, sója (a produkty z nej – omáčka, tofu,..), mungo klíčky, hrášok, arašídy ORECHY: madle, kešu, vlašské, lieskové, makadamové, para – všetky druhy vrátane produktov z nich (maslo, oleje, atď.) SEMIENKA: slnečnicové, tekvicové, sézamové, ľanové, konopné, píniové, mak, horčicové semienka a horčica MEDICÍNSKE HUBY: shiitake, reishi, maitake, chaga, cordyceps, korálovec ježatý, hliva ustricová, Judášovo ucho IMUNOSIMULANTY: ženšen, aloe vera, echinacea, pestrec, eleuterokok, kozinec (astragalus), šišiak bajkalský, rhodiola, rakytník, goji, lapacho, vilcalcora (mačací pazúr), sangre de drago (dračia krv), graviola, maca, mumio, škornica, brahmi, gotu, neem, chlorella, zelený jačmeň, matcha, spirulina, betaglukány RASTLINNÉ OLEJE: slnečnicový, repkový, pamový, svetlicový, semienkové a orechové oleje, ztužené tuky SLADIDLÁ: sirupy (okrem javorového a datľového), cukry (okrem kokosového všetky), panela, fruktóza, dextróza, maltóza, inulín, maltodextrín, sacharóza, aspartám, acesulfam K, sukralóza, sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol, erytritol, stévia PRÍDAVNÉ LÁTKY: emulgátory, zahusťovadlá, stabilizátory, konzervanty, umelé sladidlá a príchute, gumy (guar, xantán, atď.), lecitíny (sójový, slnečnicový), karagenany, dusitany, dusičnany, glutamát, kyselina fosforová, kvasnicový extrakt ALKOHOL: všetok INÉ: kypriaci prášok, kvasnice / droždie, kakao, čokoláda, káva, rastlinné proteiny Tento zoznam vznikol v 100% spolupráci s Luckou Podolovou, ktorá má svoj blog na www.luckyaip.cz a môžete si s ňou dohodnúť aj AIP koučing, rovnako ako ja. :-) A samozrejme, mali by sme si teda povedať, ktoré potraviny nám vlastne zostali, ktoré to sú tie povolené? Celý zoznam nájdete TU.
Čítaj viacKeď už máme jasný zoznam potravín, ktoré sú v eliminačnej fáze autoimunitného protokolu zakázané, mali by sme si urobiť prehľad tých, ktoré nám vlastne zostali a môžeme si z nich vyskladať náš jedálniček. Potraviny, ktoré sú pre uzdravenie čreva prospešné. Tento zoznam pre vás pripravila moja koučka Lucie Podolová, s ktorou sme začali spolupracovať a pripravujeme pre vás naozaj kvalitné materiály a recepty. Lucku môžete nájsť aj na jej webe www.luckyaip.cz. MÄSO: bravčové, hovädzie, hydinové (kuracie, morčacie, kačacie, slepačie, perlička, husacie...), králičie, zverina (srnčia, jelenia, diviak, daniel a iné.), baranie, jahňacie, pštrosie... MÄSOVÉ VÝROBKY: šunky*, slanina* a prosciutto*, oškvarky* VNÚTORNOSTI: pečeň, obličky, žalúdok, mozog, srdce a pod., kosti na vývar RYBY A MORSKÉ PLODY: losos, tuniak, pstruh, treska, kapor, ostriež, sardinky, makrela, krevety, kalamáre, homár, ustrice, chobotnice, krab, slávky, mušle, ančovičky, kaviár, žralok, platesa, morský vlk, šťuka, úhor, halibut, iné ryby a morské plody OVOCIE: všetko vrátane olív, kokosu a avokáda – čerstvé aj nesírené sušené* (pozor na egreše, mochyňu (physalis) a kustovnicu (goji) ZELENINA: všetky okrem ľuľkovitej zeleniny, kukurice a hrášku (nepatria do zeleniny) TUKY: olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, hovädzí loj, masť (bravčová, kačacia a pod.), rybí olej KORENIE A BYLINKY: bazalka, bobkový list, cibuľa, citrónová tráva, cesnak, dobromyseľ, estragón, feniklové listy, galangal, harmanček, klinčeky, kari lístky, trebuľka, kôpor, koriandrové listy, chren, kurkuma, ligurček, lipový kvet, limetkové listy, levanduľa, ločidlo, majorán, mäta, medvedí cesnak, medovka, muškátový kvet, oregano, pažítka, petržlen, provensálske bylinky, rozmarín, saturejka, škorica, soľ (himalájská, morská, keltská...), šafran, šalvia, šípky (červená dužina plodu), tymian, vanilka, wasabi (bez aditív), zázvor PROBIOTICKÉ POTRAVINY: kyslá kapusta (bez cukru), šťava z kyslej kapusty, domáci pickles, kvasené uhorky, kokosový jogurt, kokosový kefír, vodný kefír (tibi kryštáliky), kombucha, repný kvas MÚKY: kokosová, z tigrích orechov, plantainová, manioková, z vodných gaštanov, banánová, batátová, cvrčia, arrowroot múka/škrob*, tapioková múka/škrob* HUBY: šampiňóny, hríby, liška, václavka, bedľa, hľuzovky atď. – okrem medicínskych húb NÁPOJE: filtrovaná voda, minerálna voda, Karo „káva“, kokosová voda, kokosové mlieko, kokosový kefír, kombucha, šťava z kyslej kapusty, repný kvas, vodný kefír, slabé čaje (rooibos, maté, čierny, biely alebo zelený), bylinkové čaje (z ibišteka, púpavy, povolených byliniek), zeleninové a ovocné šťavy, smoothies z ovocia a zeleniny (pozor na fruktózu!), brezová voda HMYZ: cvrčky, sarančatá, potemník, červy a ďalšie druhy hmyzu SLADIDLÁ*: kokosový cukor, javorový sirup, datľový sirup, med, manuka med, blackstrap melasa, datľová/figová pasta OSTATNÉ: agar, želatína, kolagén, lahôdkové droždie*, balzamikové glazé, ocot (klasický, jablkový, vínny, ume, kokosový, balzamikový), karob, jedlá sóda, vínny kameň, kokosové maslo, kokosový krém, kokosová smotana, kokosová mana, tapiokové perly*, vodné gaštany*, rybia/ustricová omáčka, coconut aminos, tamarindová pasta, morské riasy (kombu, nori, wakami a pod.), proteín (100% hovädzí alebo z cvrččí), psyllium* Tento zoznam vznikol v 100% spolupráci s Luckou Podolovou, ktorá má svoj blog na Lucky AIP a môžete si s ňou dohodnúť aj AIP koučing, rovnako ako ja :-) Tu je zopár tipov od nej: A samozrejme, mali by ste poznať aj tie potraviny, ktoré sú v eliminačnej fáze autoimunitného protokolu zakázané. Celý zoznam nájdete TU. Foto: Shutterstock
Čítaj viacČo je autoimunitné ochorenie? Autoimunita je stav, pri ktorom imunitný systém napáda bunky vlastného tela a ničí tak napríklad kĺby, kosti, mozog, srdce, kožu, štítnu žľazu, či iné časti ako napríklad u mňa to sú poškodené periférne nervy. Prejavuje sa radou nepríjemných až ochromujúcich symptómov ako sú napríklad opuchy, stuhnutosti, kŕče, bolesti, nevoľnosť a iné tráviace problémy, znížená pohyblivosť, chronická únava, extrémne vyčerpanie, horúčky, mozgová hmla, návaly chladu a tepla či neplodnosť. V súčasnej dobe je známych viac ako 100 autoimunitných chorôb. Medzi najznámejšie z nich patrí: Viac ako 40 ďalších chronických ochorení je pravdepodobne aj autoimunitného pôvodu, ako napríklad Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Prečo tieto chronické choroby vznikajú? Je veľmi málo známym faktom, že na prepuknutie autoimunitných ochorení sa rovnomerne podieľajú 3 faktory: Zatiaľ čo naše gény nabíjajú zbraň, náš životný štýl stláča spúšť. Aj keď konvenčná medicína považuje autoimunitné choroby za nevyliečiteľné a usiluje sa iba o potláčanie symptómov a spomalenie priebehu choroby, AIP vedie k trvalej úľave, pretože sa snaží o vyriešenie príčiny. Tou je narušené črevo, ktoré vzniklo v dôsledku vyššie uvedených faktorov. Autoimunitný protokol (AIP) Autoimunitný protokol je revolučný program na zmiernenie autoimunitných ochorení, ktorého cieľom je prostredníctvom úpravy stravy a životného štýlu dosiahnuť ozdravenie čreva, kde sídli až 80% imunitného systému. Upokojenie nadmernej aktivity buniek imunitného systému vedie k zmierneniu symptómov autoimunitných ochorení a časom môže vyústiť až v úplnú remisiu (tj. Vymiznutie všetkých príznakov choroby, zastavenie jej rozvoja a normalizáciu lekárskych nálezov). V praxi ide o sériu opatrení regulujúcich životný štýl jedinca, ktoré prebiehajú v troch fázach: eliminačné, znovuzaraďovacie a udržiavacie. Čoho sa tieto opatrenia týkajú? AIP je založené na 5 pilieroch, ktoré podmieňujú dlhodobé zdravie jedinca: Podľa koučky na AIP Lucie Podolové ich dopĺňa 6. pilier, ktorý je jej vlastným rozšírením tejto teórie – vedomá práca na sebe samom. Tento veľmi jasný prehľad o tom, čo je to autoimunita a autoimunitné ochorenie pre vás pripravila Lucka Podolová, a viac informácii nájdete aj u nej na Blogu :-)
Čítaj viacTekvica je plná beta-karotenu, ktorý je nevyhnutný k optimálnemu fungovaniu imunitného systému a štítnej žľazy. A tieto raňajky si určite obľúbite rovnako ako ja. Najviac som sa totiž bála toho, že musím prestať jesť pečivo, lásku moju. Avšak dá sa aj na to zvyknúť, ak nájdete správnu náhradu :-) Recept na tieto AIP tekvicové lievance nájdete TU. Dobrú chuť!
Čítaj viacKeby ste žili v Texase, tacos by určite nemal chýbať na jedálenskom stole. Nie je potrebné sa nikam sťahovať, aj Vy si doma dokážete urobiť tacos napríklad so slaninou, morčacím mäsom a šalátom :-) Recept na tacos s morčacím mäsom nájdete u mňa na stránke TU. :-) Dobrú chuť!
Čítaj viacGranolu som si veľmi obľúbila, avšak kvôli autoimunite som si ju musela prispôsobiť. Dozvedela som o tygrích orechoch. Granolu môžete použiť napríklad spolu s jogurtom z kokosového mlieka alebo môže poslúžiť ako rýchla desiata, či pamlsok na cesty. Domáca granola je naozaj veľmi rýchla na prípravu a môžete si ju nakombinovať podľa fantázie a chutí. Recept na chrumkavú javorovú granolu, ktorú si v rámci autoimunitného protokolu robievam ja nájdete medzi receptami TU.
Čítaj viacKokosová palma je v Ázii považovaná za strom, ktorý dokáže poskytnúť všetko pre život. Nemusíte však pestovať palmy, kokosové mlieko si viete vyrobiť aj sami. Recept nájdete na medzi receptami v kategórii AIP tu. Pokiaľ si kokosové mlieko vyrábate sami, naozaj čerstvé je najvhodnejšie vypiť čím skôr, ideálne v deň prípravy.
Čítaj viacTúžite zvrátiť priebeh svojho autoimunitného ochorenia, vyhnúť sa jeho vzniku, či byť oporou niekomu, kto s autoimunitným ochorením bojuje? Ste na správnom mieste a možno práve moje hľadania a získané odpovede vám dokážu pomôcť.
Čítaj viac