Bratislavské rožky

Zlatá vareška

Recept od:

Zlatá vareška

Príprava

15

minút

Varenie

30

minút

Množstvo

30

porcie

ohodnoďte recept

hodnotenie receptu

Ingrediencie

  • Cesto
  • Hladká múka 250 g
  • Polohrubá múka 250 g
  • Čerstvé droždie 1/2 ks
  • Soľ 1/2 ČL
  • Kryštálový cukor 80 g
  • Maslo 125 g
  • Mlieko 1 dcl
  • Maková plnka
  • Mak 250 g
  • Práškový cukor 125 g
  • Vanilkový cukor 1/2 ks
  • Kôra z citróna 1/2 ks
  • Voda 125 ml
  • Orechová plnka
  • Vlašské orechy 150 g
  • Práškový cukor 100 g
  • Mlieko 3 dcl
  • Rum 2 PL
  • Piškóty 100 g

Postup prípravy

1

CESTO: Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, 1 ČL kryštálového cukru a necháme 20 minút na teplom mieste. Múku zmiešame so soľou, kryštálovým cukrom, pridáme hotový kvások a maslo (ak je cesto suché pridáme trochu mlieka). Vypracujeme nelepivé cesto ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto jemne spracujeme a necháme ďalších 10 - 20 minút pod utierkou odpočívať. Cesto rozdelíme na 4 časti a z každej ušúľame prút s priemerom 1,5 - 2cm. Z týchto prútov následne odkrajujeme kúsky o hmotnosti 25 - 30g a vytvarujeme guľôčky z ktorých vyvaľkáme placku s priemerom 15cm. Na placku pridáme plnku v tvare šúľanca o hmotnosti zodpovedajúcej hmotnosti cesta a zrolujeme. Orechové rožky majú mať písmeno "C" zatiaľ čo makové tvar písmena "U". Takto vytvarované rožky potierame žĺtkom zmiešaným s troškou studenej vody. Necháme na studenom prievane kde nám žĺtok vyschne, následne prenesieme rožky na teplé miesto a po 15 - 20 minútach nám cesto podkysne, glazúra popraská a na rožku sa vytvorí typické mramorovanie. Postup môžeme opakovať 2 - 3 krát. Pečieme pri teplote 200°C 10 - 12 minút na plechu vystlaným papierom na pečenie..

2

MAKOVÁ PLNKA: Vo vode rozpustíme cukor, pridáme mak a varíme pokiaľ sa zmes poriadne nezahustí. Do chladnúcej zmesi pridáme citrónovú kôru a vanilkový cukor. Po vychladnutí by sme z plnky mali vedieť vytvarovať šúľance. Ak je plnka riedka môžeme ju zahustiť strúhankou..

3

ORECHOVÁ PLNKA: V mlieku rozpustíme cukor, pridáme orechy a 3 minúty povaríme. Do chladnúcej zmesi pridáme rozdrvené orechy a rum. Poriadne premiešame a necháme hodinu stáť..

4

Dobrú chuť :-)

Mohlo by Vás zaujímať